ayurvedalogo1

MAlogo2

 

Welkom

Ayurveda Consult

Ayurveda Behandeling

Transcendente Meditatie

Essentiële Oliën

Maharishi Ayurveda

Hoe werkt Maharishi Ayurveda

Indicaties

Gerrit Jan Gerritsma

Lezingen & Nieuwsbrief

Praktijk & Tarieven

Routebeschrijving

Contact

Downloads

Privacy

 

© Copyright voor de gehele website: GJ Gerritsma 2014

 

Downloads

 

Vragenlijsten:.........................

Vragenlijst bij darmklachten..........

 

Artikelen gepubliceerd in het Tijdschrift voor Integrale Geneeskunde (TIG)

Introductie in Ayurveda TIG jaargang 31 | nummer 1 | blz. 40-49 | 2016

SamenvattingTIG201601

Ayurveda is een geneeskundig systeem dat bewaard is gebleven in India, maar in alle culturen toepasbaar is. De nadruk ligt op preventieve geneeskunde, inclusief leefstijlgeneeskunde (chronobiologie, yoga, meditatie, lichaamsbeweging, voeding). Voor manifeste ziekten zijn er ook effectieve, niet schadelijke behandelingsmethoden. Door het systeem van constitutietypen is een gepersonaliseerde behandeling mogelijk. De moderne Ayurveda berust op drie pijlers: traditionele kennis, modern wetenschappelijke bewijs en persoonlijke ervaring. Zowel de basisprincipes als de therapieën zijn op bewijs gebaseerd.

 

 

 

Ayurveda en ChirurgieTIGIMchirurgie TIG – tijdschrift voor integrale geneeskunde | jaargang 30 | nummer 4 | blz. 214-217 | 2015

Samenvatting

In dit artikel wordt ingegaan op Ayurveda en chirurgie. Volgens geschiedkundige bronnen is de kennis en beoefening van de huidige Europese chirurgie afkomstig van de Ayurvedische beoefening van de chirurgie in India 2500 jaar geleden en is die via Perzië en Arabië eerst naar Italië en vervolgens verder naar Europa gekomen. Er wordt kort ingegaan op de Ayurvedische begeleiding van operatie-patiënten en ook worden een aantal indicaties gesproken, waarbij de conservatieve Ayurvedische behandeling mogelijk een operatie kan voorkómen. Om de Ayurvedische behandeling voor in deze context verder te evalueren wordt een pilot project gesuggereerd.